top of page

Veganisme: Een Spirituele Reis van Liefde voor Mens, Dier en Planeet


Inleiding


1 november markeert Veganisme Dag, een dag waarop we de aandacht vestigen op de levensstijl die steeds meer mensen wereldwijd omarmen. Veganisme gaat veel verder dan alleen een dieet; het is een spirituele reis van liefde en compassie voor mens, dier en de planeet. In deze blog gaan we dieper in op de spirituele redenen achter veganisme en hoe het onze verbinding met de wereld om ons heen versterkt.


Mijn eigen verhaal in liefde

Op mijn 11e ben ik vegetariër geworden. Na een reportage op TV (die we als gezin tijdens het avondeten aan het kijken waren) over kippen in legbatterijen. Ik twijfelde al een tijdje en dat was de druppel. Eerst geen vlees meer, dan vis en enkele jaren later werd ik voor het eerst veganist. 2 jaar later stopte ik hiermee omdat ik zwanger was en andere noden had op dat moment. Het bleef me echter altijd roepen dus 5 jaar geleden waagde ik terug de stap. Niet te extreem, niet te moralistisch, ... gewoon voor mezelf, een persoonlijke reis. Ik kijk steeds wat haalbaar is en wat niet, want ik merk dat als het aangenaam blijft ik het ook veel gemakkelijker blijf doen en anderen vaker mag inspireren. Op de vraag waarom ik veganist ben ga ik verder vertellen in deze blog. Het gaat voor mij niet om CO2 of slachthuizen, het is een gevoel, een weten, een droom.


Het Spirituele Aspect van Veganisme


Ahimsa: Geweldloosheid

Veganisme heeft diepe wortels in het principe van "ahimsa," wat geweldloosheid betekent. Ahimsa is een essentieel concept in verschillende spirituele tradities, zoals het hindoeïsme, boeddhisme en het jainisme. Het betekent het vermijden van schade aan alle levende wezens. Door veganist te worden, omarm je deze spirituele waarde en beloof je, waar mogelijk, geen schade toe te brengen aan dieren.


Liefdevolle Mededogen

Veganisme gaat hand in hand met mededogen. Het is een daad van liefdevolle vriendelijkheid en zorg voor de dieren die met ons op deze planeet delen. Door ervoor te kiezen geen dierlijke producten te consumeren, tonen we begrip voor de pijn en het lijden dat dieren in de vleesindustrie ervaren. Deze compassie breidt zich uit naar de hele wereld en versterkt onze verbinding met andere levende wezens.

De Liefde voor Dieren


Dieren als medebewoners

Veganisme erkent dieren niet alleen als voedselbronnen, maar als medebewoners van onze planeet. Het is een viering van hun eigen waarde en recht op een leven zonder lijden. Dit respect voor dieren als individuen versterkt onze spirituele band met de natuur.


Karma en wedergeboorte

In sommige spirituele tradities, zoals het hindoeïsme en boeddhisme, wordt geloofd in karma en wedergeboorte. Veganisme wordt gezien als een manier om positief karma te creëren en om een betere toekomst voor onszelf en de wereld te bevorderen.

Liefde voor de Planeet


Eenheid met de natuur

Veganisme brengt ons dichter bij de natuur en herinnert ons aan onze eenheid met de aarde. Door te kiezen voor een plantaardig dieet verminderen we onze ecologische voetafdruk en dragen we bij aan het behoud van de natuurlijke wereld.


Duurzaamheid

De spirituele reis van veganisme houdt ook in dat we streven naar harmonie met de planeet. We begrijpen dat onze keuzes invloed hebben op het milieu en dat duurzame praktijken bijdragen aan een gezondere planeet.

Conclusie


Veganisme is niet alleen een dieet; het is een spirituele reis van liefde voor mens, dier en planeet. Het omarmen van ahimsa, mededogen en liefde voor dieren versterkt onze verbinding met de wereld om ons heen. Veganisme is een manier om onze spirituele waarden in actie om te zetten en onze liefde voor de wereld uit te drukken. Op Veganisme Dag en elke dag kunnen we deze liefde vieren door bewuste keuzes te maken die een positieve impact hebben op ons leven en de planeet. Weet dat je hierin vrij bent, je kunt flowwen zoals dat bij jou past en op jouw tempo. Geniet van de reis, waar die je ook mag heenbrengen.


Namaste

Het licht in mij ziet het licht in jou


Wil jij graag meer vegan eten? Hier zijn vrijblijvend enkele tips:

  • Begin met gekende recepten te veganisen :) Zeker als je ook je kinderen en partner erbij wil betrekken of vrienden / familie uitnodigen.

  • Doe het stap per stap ... wees liefdevol voor jezelf! Af en toe eens een vegan maaltijd is vaak gemakkelijker dan cold turkey

  • Haal enkele basisproducten in huis (dit zijn mijn favo's) - Edelgist / Miso pasta / sojasaus / ketjap Manis / cashewnoten / veel verse en gedroogde kruiden

  • Integreer meer groenten in je maaltijden, waarom maar 1 soort? Ga voor meerdere en maak ze eens op een andere manier klaar.

  • Kijk eens welke bonen en peulvruchten je graag lust, weet dat hieraan wennen even kan duren maar eens ze onderdeel zijn van je dagdagelijkse leven zie je hoe veelzijdig en lekker ze kunnen zijn.

  • Er bestaan heel lekkere recepten, kookboeken, sites ... (ik vind bijvoorbeeld 'Nora Cooks vegan ' fantastisch.

  • De meeste restaurants, bakkerijen enz beginnen een vegan aanbod te hebben, dus durf ook daar eens te experimenteren.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page