Verbinding op een diep niveau met een ander en dicht bij jezelf blijven. Ja het kan! Liefde, verliefdheid, seksualiteit, intimiteit, ... prachtige woorden als het goed loopt. Enorme struikelblokken en bronnen van pijn en problemen als het minder goed loopt.
Zelf heb ik een hobbelig relatie parkour achter de rug. Trauma als kind, verlatingsangst, bindingsangst,noem maar op en ik had het. Vandaar de eerste tip ... want zonder deze kun je moeilijk verder.
Tip #1 - Fix je eigen shit!
Ben je verlaten door 1 van je ouders als kind? Waren de dingen thuis niet zoals ze idealiter zouden moeten geweest zijn? Alle begrip en respect ... wil je een goede relatie? Dan is het tijd om aan jouw triggers en pijntjes te werken. Enkel jij kunt die verantwoordelijkheid nemen. Een partner die je hierin steunt is een leuke bonus, maar het eigenlijke werk dient alleen te gebeuren.
Tip #2 - Communiceer en deel
Durf dingen te bespreken en te delen. De ander kan onze gedachten niet lezen en raden. Veel ruzies tussen koppels komen vanuit veronderstellingen dat de ander ons beter kent dan wij onszelf soms kennen. Dit is meestal niet het geval. Een mens is ook geen statisch gegeven, we veranderen doorheen de dag, week, maand en jaren. Je hoeft zeker niet al je geheimen prijs te geven, of elkaar elke seconde van de dag berichten te sturen, maar wanneer belangrijke dingen niet meer bespreekbaar zijn, of er geen gemeenschappelijke taal meer gevonden wordt, is in gelukkige relatie staan tot elkaar heel moeilijk.
"When the impulse to share becomes obligatory, when personal boundaries are no longer respected, when only the shared space of togetherness is acknowledged and private space is denied, fusion replaces intimacy and possession co-opts love." – Esther Perel - Relationship therapist
Tip #3 - Geef elkaar tijd en ruimte
Vanuit mijn verlatingsangst en bindingsangst had ik vroeger de neiging om altijd bij mijn partners te willen zijn. Gemeenschappelijke vrienden, hobby's ... tot werk aan toe. Een volledige versmelting van hun en mijn zijn. Veel ruzie en weinig vrijheid waren het gevolg. Het was een oefening en een constant groeien om hier voorbij te komen. Om te genieten van tijd alleen. Om te genieten van mijn partner die een leuke tijd heeft zonder mij. Om onszelf de tijd te geven individueel te groeien en evolueren. Ook zoals in tip 1 om individueel met onze triggers om te gaan, waarna we kunnen samenkomen en communiceren en delen.
Tip #4 - Leer elkaars liefdestaal
Iedereen heeft een bepaalde manier van liefde tonen en liefde ontvangen. We zijn het gelukkigst samen als ons liefdesvatje genoeg gevuld wordt. Stel jezelf de ander volgende vragen:
- Hoe toon jij je liefde aan de mensen rondom je?
- Hoe ervaar jij dat je geliefd bent door de mensen rondom je?
Ga deze gesprekken aan. Je kan hierdoor aangenaam verrast zijn, de invloed van hiermee rekening houden is enorm. Laatst had ik een koppel bij me na een grote ruzie over het ontbreken van een valentijnscadeau. Terwijl die man net uren voor zijn vrouw gewerkt had. Die 2 simpele vragen alleen brachten inzicht. Voor de man was een cadeau geven helemaal geen uiting van liefde, eerder een verontschuldigend gebaar. Voor haar was dienstbaarheid geen uiting van liefde maar een vanzelfsprekendheid. Dit inzicht brengt communicatie op gang, als beide partijen rekening houden met de liefdestalen van de ander, zijn beide liefdesvatjes gevuld en stroomt het beter voor iedereen die betrokken is.
Welke liefdestaal spreek jij? Doe de test.
Tip #5 - Zoek hulp wanneer nodig ...
Vroeger rustte een stigma op het zoeken van hulp. 'We zijn toch niet gek' - 'Wij hebben geen hulp nodig' - 'We doen het wel alleen'. In mijn laatste zoektocht naar een partner was de bereidheid om tot oplossingen te komen voor mij heel belangrijk. Niet enkel zoals in tip 1 vermeld naar persoonlijke shit toe, maar ook samen. Een buitenstaander kan fantastische inzichten brengen, door met een arend perspectief naar de situatie te kijken. Door andere kennis en ervaringen te delen. Ze kunnen communicatie faciliteren, waar het thuis wat minder gemakkelijk loopt. Heerlijk toch. Waarom niet ten volle ervoor gaan? Waarom ons laten tegenhouden door beperkende overtuigingen van de generaties voor ons? Wij willen ten volle leven en een gezond en gelukkig relationeel leven is daar een belangrijk onderdeel van.
Vragen of opmerkingen?
Durf ervoor te gaan! We dragen allemaal trauma met ons mee, en het aardse leven is gemaakt om te genieten, doe dat dan ook. Werk aan je trauma en je relaties. Geniet. Durf je te tonen voor wie je echt bent, er zijn al genoeg anderen.
Nood aan een individueel gesprek of een relatie coaching? Boek hier je gratis kennismakingsgesprek.
PS: wist je dat Esther perel een heerlijke podcast heeft over relatie therapie? https://whereshouldwebegin.estherperel.com/
Comments