top of page

Authentiek Leven in een Wereld vol Schijn: Hoe je Jezelf Kunt Zijn te midden van Sociale Druk en Verwachtingen

Authentiek leven. Als daar de laatste jaren niet veel over is geschreven, gedacht, gepraat en gedrukt. Boeiend gegeven ook. Maar wat is dat nu juist? Authentiek leven? Niet gemakkelijk in een wereld waarin zoveel informatie beschikbaar is, zoveel druk heerst en zoveel verwachtingen gelden. Want wil ik nu dat mijn huis er spik en span uitziet omdat het bij mij past op die manier? Of omdat het belangrijk was voor mijn moeder vroeger? Of omdat dat nu eenmaal hoort als je bezig bent met Feng Shui en natuurlijk, gezond leven?


Tijd om daar even dieper op in te gaan...

Wat zegt ChatGPT hier nu eigenlijk over?

Ik: "kun je eens jouw mening geven over wat jezelf mogen en kunnen zijn is?"


ChatGPT: "Zeker! Voor mij betekent "jezelf mogen en kunnen zijn" het vermogen om authentiek te zijn, zonder de druk van externe verwachtingen of oordelen. Het gaat om het accepteren van jezelf met al je eigenaardigheden, krachten en zwakheden, en het koesteren van je unieke individualiteit.


Jezelf mogen zijn houdt in dat je jezelf toestaat om je eigen pad te volgen, je eigen interesses na te streven en je eigen waarden te omarmen, zonder jezelf te vergelijken met anderen of te voldoen aan de normen die door de samenleving worden opgelegd. Het gaat ook om het erkennen en respecteren van je eigen grenzen, behoeften en emoties, en het trouw blijven aan wie je werkelijk bent, zelfs als dat betekent dat je anders bent dan anderen om je heen.


Jezelf kunnen zijn impliceert ook een gevoel van empowerment - de vrijheid om keuzes te maken die echt bij je passen, en de moed om jezelf uit te drukken op een authentieke manier, zonder angst voor afwijzing of veroordeling. Het gaat erom in staat te zijn om je innerlijke stem te volgen, je intuïtie te vertrouwen en te leven in overeenstemming met je eigen waarheid, ongeacht de verwachtingen van anderen.


Kortom, jezelf mogen en kunnen zijn is een essentieel aspect van zelfliefde, persoonlijke groei en welzijn. Het stelt ons in staat om een dieper gevoel van vervulling en voldoening te ervaren in ons leven, omdat we trouw blijven aan wie we werkelijk zijn."


De essentie van authenticiteit

In de zoektocht naar een vervuld leven is authenticiteit een onmisbaar kompas. Authentiek zijn betekent niet alleen trouw blijven aan jezelf, maar ook het vermogen hebben om jezelf volledig uit te drukken, zonder de maskers van conformiteit. Het is een krachtige vorm van zelfexpressie die de diepste lagen van onze identiteit weerspiegelt. Door authentiek te zijn, openen we de deur naar een dieper begrip van onze eigen behoeften en verlangens. Het is een erkenning van onze unieke waarde en het leidt tot een diepgaand gevoel van innerlijke voldoening. Wanneer we onszelf accepteren en omarmen zoals we werkelijk zijn, ontstaat er een harmonie tussen onze innerlijke en uiterlijke wereld. Deze innerlijke congruentie vormt de basis voor een leven dat in overeenstemming is met onze diepste waarheden en aspiraties. Kortom gezegd het is niet alleen een levensstijl, maar ook een spirituele reis naar zelfrealisatie en innerlijke vrede


Authenticiteit en zelfliefde, diep verbonden

Authenticiteit en zelfliefde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelfliefde begint met het vermogen om onszelf te accepteren en lief te hebben zoals we werkelijk zijn, met al onze eigenaardigheden en imperfecties. Het is de bereidheid om onze innerlijke stem te volgen en trouw te blijven aan onze eigen waarheid, zelfs als dat betekent dat we anders zijn dan anderen om ons heen. Wanneer we onszelf toestaan om authentiek te zijn, voeden we een dieper gevoel van zelfwaardering en eigenwaarde. We erkennen en omarmen onze eigen uniciteit, en we laten los wat anderen van ons verwachten. Door authentiek te zijn, geven we onszelf de vrijheid om volledig tot bloei te komen en een leven te leiden dat in overeenstemming is met onze diepste waarden en verlangens.


10 tips om meer tot je eigen unieke zelf te komen


  1. Ken jezelf: Neem regelmatig de tijd om diep naar binnen te keren en je eigen gedachten, gevoelens en verlangens te verkennen. Zelfkennis vormt de basis voor authenticiteit.

  2. Wees eerlijk tegen jezelf: Sta jezelf toe om eerlijk te zijn over wie je bent en wat je wilt, zonder jezelf te veroordelen. Zelfeerlijkheid is essentieel voor authentiek leven.

  3. Luister naar je intuïtie: Vertrouw op je innerlijke stem en laat je leiden door je intuïtie. Vaak weet je diep van binnen wat het beste is voor jou. Blogpost over intuïtie.

  4. Stel grenzen: Wees assertief in het stellen van grenzen en bescherm je energie. Het is belangrijk om jezelf te respecteren en ruimte te creëren voor zelfzorg. Je moet dit ook niet telkens gaan verdedigen, iedere persoon heeft recht op grenzen, dat maakt ons tot wie we zijn. Durf daarin te gaan staan, neem leiding over je eigen leven.

  5. Laat los wat anderen van je denken: Probeer je minder te bekommeren om de mening van anderen. Focus in plaats daarvan op wat voor jou echt belangrijk is en leef vanuit je eigen waarden. Blogpost over loslaten. Vind je dit zelf nog moeilijk? Ga dan eens op healing, coaching of therapie sessie, een cadeau voor jezelf!

  6. Omring jezelf met ondersteunende mensen: Zoek mensen op die je accepteren en aanmoedigen om authentiek te zijn. Een ondersteunend netwerk kan je helpen om trouw te blijven aan jezelf, zelfs in uitdagende tijden. Als mensen je proberen te veranderen kun je eens vragen of ze echt wel een meerwaarde zijn in je leven?

  7. Wees open en kwetsbaar: Durf jezelf open en kwetsbaar op te stellen, zelfs als dat eng voelt. Authentiek zijn betekent ook het tonen van je ware emoties en het delen van je diepste waarheden. Het is belangrijk dat je hiervoor je eigen trauma stukken goed kent, want deze werpen mist en blokkades op. Durf hier in te duiken!

  8. Volg je passies: Geef jezelf toestemming om je passies na te streven en je creativiteit tot uiting te brengen. Het volgen van je hart leidt tot een vervuld leven. Ligt dit momenteel moeilijk? Wat zijn de struikelblokken? Horen die echt bij jou of komen ze vanuit de familie of samenleving?

  9. Leef in het moment: Leer om in het moment te leven en te genieten van de kleine dingen in het leven. Authenticiteit bloeit op wanneer we volledig aanwezig zijn in het hier en nu.

  10. Wees mild voor jezelf: Wees vriendelijk en compassievol voor jezelf, zelfs als je fouten maakt of worstelt. Authentiek leven is een reis, geen eindbestemming, en het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te groeien en te evolueren. Stap per stap.


Stel je eens voor...

Dat we allemaal authentiek onszelf mogen en kunnen zijn

Wat zou dat doen met bepaalde actuele onderwerpen


Denk aan transgender, homosexualiteit, neurodiversiteit, ...


Deze vraag komt uit het prachtige boek van Christiane Beerlandt:


"Wie gaat er bepalen 'wat' een vrouw is en 'hoe' ze er zou moeten 'uitzien'. Wie bepaalt er 'wat' een man is en 'hoe' deze man er dan wel zou moeten 'uitzien'?

Er zou zoveel meer liefde en verbondenheid kunnen zijn.


Ik zit momenteel zelf in een lastige situatie rond mezelf mogen zijn, veroordeeld worden door enkele mensen die om bepaalde redenen onderdeel zijn van mijn leven. Wat me steeds meer en meer duidelijk wordt is dat er zoveel angst mee samengaat. Alsof het een bedreiging is dat iemand zichzelf is en voor bepaalde idealen en keuzes gaat staan. Alsof het aanvaarden van mijn keuze om geen vlees te eten, impliceert dat de ander geen vlees meer zou mogen eten. Alsof het aanvaarden van een ander zijn geaardheid ervoor zou zorgen dat jij je geaardheid niet meer mag kiezen. Alsof het aanvaarden van transgender personen er plots voor zou zorgen dat jij niet langer vrouw/man mag zijn zoals jij dat wil invullen. Alsof dat het aanvaarden van een andere religie in je omgeving, er plots voor zou zorgen dat jij ook je geloofsovertuiging moet aanpassen.

Weet je, dat hoeft niet!

Ik kwam een tijdje geleden uit op deze prachtige levenswijsheid:


"In het leven zijn er paardenbloemen en orchideeën, beide prachtige bloemen in hun eigen recht. Maar te vaak kijken we naar orchideeën als zieke paardenbloemen, omdat ze niet aan onze verwachtingen voldoen. We vergeten dat ze simpelweg andere zorgen nodig hebben - een specifieke temperatuur, luchtvochtigheid en verzorging die anders is dan die van de robuuste paardenbloemen die overal gedijen. Zo ook zijn wij mensen, uniek en divers in onze behoeften en aspiraties. Sommigen van ons hebben een omgeving van warmte en begrip nodig, anderen gedijen in de koelere schaduw van introspectie. Sommigen hebben een zee van ruimte nodig om te groeien, terwijl anderen gedijen in de intimiteit van nauwe relaties. We kunnen onszelf en anderen bekijken door een lens van begrip en acceptatie, erkennend dat iedereen zijn eigen pad volgt en zijn eigen unieke schoonheid heeft. Laten we leren om niet te oordelen, maar te waarderen en te koesteren, zowel de paardenbloemen als de orchideeën in ons leven."


Wat als we als mensheid gewoon een bonte verzameling bloemen zijn, lekker samen in de weidse wereld. De één staat liever wat hoger, de ander bedekt de grond, nog een andere bloem zoekt de schaduw op, of net de zon. De één staat graag met zijn voeten in het water, de ander zoekt net de droogte op.

Conclusie: authentiek leven en LATEN leven

De zoektocht naar authenticiteit in een wereld vol externe druk en verwachtingen is een boeiend en relevant onderwerp. Maar wat betekent authentiek leven nu eigenlijk? In deze blog hebben we dieper ingezoomd op dit onderwerp en zijn we tot een aantal belangrijke inzichten gekomen.


Authentiek leven draait om het vinden van harmonie tussen je innerlijke zelf en de buitenwereld, om het accepteren van je eigenheid en het volgen van je eigen waarheid. Het is een persoonlijke keuze, maar ook een spirituele reis naar zelfrealisatie en innerlijke vrede.


Om meer in contact te komen met je eigen unieke zelf, zijn er praktische stappen die je kunt zetten, zoals zelfkennis vergaren, eerlijkheid naar jezelf toe, luisteren naar je intuïtie en het stellen van grenzen. Het is ook belangrijk om jezelf te omringen met ondersteunende mensen en om open en kwetsbaar te durven zijn.


Maar bovenal gaat authentiek leven om acceptatie en begrip voor diversiteit. We zijn allemaal als bloemen in een weidse wereld, elk met onze eigen unieke schoonheid. Laten we leren om niet te oordelen, maar te waarderen en te koesteren, zowel de paardenbloemen als de orchideeën in ons leven.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page