top of page

Inspirerend 2022 - de dingen die mijn jaar hebben gevormd

2022 was een prachtig jaar voor mij. Veel spanningen rond de verkoop/aankoop van het huis. Het verhuizen van de praktijk. Hoe gaan de andere gezinsleden reageren? Hoe past de puzzel in elkaar.


Een jaar van loslaten ook. Loslaten van de gehechtheid aan bepaalde sociale media kanalen. Loslaten van de smartphone. En wat een beleving maar ook vrijheid dat gebracht heeft!


Het is tegelijkertijd een jaar geweest waar de focus terug is verschoven van mijn zaak naar mijn persoonlijke groei. En welke aspecten mij hier sterk bij hebben geholpen deel ik graag in deze blogpost. Geniet ervan!


PS: Het is zeker niet met het doel om je een mening aan te praten, maar om na te denken. Out of the box zoals ze zeggen.


 • Esther perel - Belgische therapeute in New York met een verfrissende kijk op relaties en intimiteit maar ook overspel en bedrog. Heerlijk om naar haar podcast te luisteren of haar boeken te lezen.


 • Ik ben dit jaar ook meer en meer tot de vaststelling gekomen dat hoe of wat minder belangrijk is dan waarom. Je Why! En dat was bij mij gelukkig zijn. En daar was vooral innerlijk werk voor nodig. Durven anders te denken en zijn! Durven anderen te laten zijn wie ze zijn. Dat maakt ons hier gelukkig! We aanvaarden, we groeien en we leven vooral SAMEN als unieke mensen.


Een grote oefening daarbij voor mij is leren aanvaarden dat mijn kinderen gamen. En dat ook dat een evenwaardige manier is om je tijd te spenderen. Dat je daar veel uit kunt leren en dat ik niet te oordelen heb over waar hun passie en energie naartoe gaat.

Een leuke podcast die me daarbij geholpen heeft is deze:

 • Christina von dreien

Volgens mij een brenger van licht! Inspirerend! No nonsense. Helder uitgelegd.

Vooral de eerste 2 boeken - geschreven door haar mama! zijn wauw.

Ik ben ook ingeschreven op haar nieuwsbrief en vind die heel leuk.


Inschrijven kan hier: https://www.christinavondreien.ch/

 • Jan juc moon + concert in de AB - WAHAUW! Xavier Rudd is al 16 jaar mijn favoriete artiest, en zijn CD die begin dit jaar uitgekomen is, en waarmee hij in het najaar door Europa heeft gereisd is zo mooi!
Hij heeft een uitgesproken mening over hoe de wereld van morgen er kan uitzien. Daarbovenop nog eens een prachtige stem en een vibe die inspireert.

Tijdens het concert werd: storm boy ook gezongen, van zijn gelijknamige album. De zaal bleef een hele tijd doorzingen: we are living in this beautiful world. Kippenvel momentje.Te mooi om niet te delen! Want we leven toch echt in een prachtige wereld. Wat is traumawerk? Leren van ondanks alles die gebeurd is dat toch te kunnen zien ;)

 • Katie Byron - boek - The work

Confronterend en transformerend!

Simpel door jezelf 4 vragen te stellen dichter bij jezelf en de universele waarheid te komen! Want wat weten we nu echt? Waarom reageren we zoals we doen? Zelfinzicht van het hoogste niveau.

 • Human design

Het kwam al vaak op mijn pad & dit jaar ben ik er ook echt mee aan de slag gegaan :) En dat vooral via www.schoolofhumandesign.nl

Ze hebben een prachtige blog, tools, podcast ...

Heel leerrijk. Het heeft me alweer veel geleerd over mezelf, mijn gezin en de prachtige mensen die dit jaar in mijn praktijk langs kwamen.

 • Nicci French & Isabel Allende

Dit jaar ben ik ook volop terug begonnen met het lezen van romans. Na jaren enkel persoonlijke ontwikkeling boeken lezen! En deze auteurs waren mijn absolute favorieten ;)
 • Summerhill festival en boeken

In augustus ging ik samen met Iyad, mijn zoontje, naar het Summerhill festival in Engeland. Summerhill is een democratische school die nu 101 jaar bestaat. Het was een prachtige ervaring, om eens te kunnen informatie uitwisselen met andere ouders, facilitators en kinderen die kiezen voor een democratische aanpak. Het kind niet zien als een volwassene die niet af is.


Ik ben nadien begonnen met de boeken van Zoë & het boek van Neill staat nog op de planning voor 2023!

Ook enkele belangrijke lezers hebben mijn aandacht getrokken. Zoals bijvoorbeeld Dr Naomi Fisher en Dr peter gray.


 • Moestuinadvies en permacultuur

Ik luisterde de hele zomer lang naar deze leuke podcast: https://www.moestuinadvies.nl/

Heel leuke mannen. Grappig. Bijzonder leerrijk en eerlijk.


Ook ben ik in november gestart met de jaartraining permacultuur ontwerp bij het oost-west centrum. 4 dagen stonden al op de planning en daar komen nog 16 dagen bij in 2023. Ik vind het mooi hoe het me dichter bij de natuur brengt. Hoe het ervoor zorgt dat ik anders naar mijn omgeving ga kijken. Meer in harmonie & dat zorgt ook voor meer harmonie in mezelf en mijn relaties.


We are all connected ...

 • Ynab - You need a budget

Verhuizen naar een veel groter huis, met grotere tuin was voor ons financieel een aanpassing. Jeroen en ik kochten dit huis ook samen en kozen ervoor om vanaf nu de inkomsten en uitgaven van 1 rekening te laten gebeuren. Dus geen afzonderlijke bankrekeningen meer.

Waarom denk je dan? Want dat hoor ik van veel mensen van mijn leeftijd (word blijkbaar niet zo vaak meer gedaan) - omdat ik eens opgezocht had: hoe maak je best als koppel je rekeningen op, zodat er minst mogelijk ruzie ontstaat. En dat stond op nummer 1 ;) Nu kies je natuurlijk altijd wat best voor jullie past, dit werkt voor ons heel goed.


Om overzicht te houden, elk ons eigen budget ook wat te kunnen budgetteren en samen aan onze toekomstvisie te werken kozen we ervoor om te budgetteren. En dat via Ynab. De app is niet goedkoop, maar voor ons zeker zijn geld waard. It's a game changer. Voor het eerst in mijn leven heb ik echt het gevoel dat geld voor me werkt ipv tegen. En dat heeft niets te maken met onze inkomsten maar met onze manier van naar het geld kijken.


Ik had Ynab enkele jaren geleden al eens geprobeerd en was er ook snel weer mee gestopt. Jammer... Ik vond het toen te ingewikkeld, te tijdrovend en ik zag er de voordelen niet genoeg van in. Deze keer heb ik het helemaal anders aangepakt. Ik heb iedere blog, podcast, review, ... gelezen die te vinden was. En de klik was er plots. Ik begreep wat gevraagd werd.


Deze deel ik graag:


Nederlandse tutorial die me veel inzicht bracht.


Budget nerds zijn fan-tas-tisch!!!

Er is nog veel te vinden. Dus wil jij graag budgetteren? Zoek dan zeker genoeg informatie op. Ook als je geen gebruik wil maken van de app ... de principes zijn geniaal. Het is niets sexy of spiritueel ;) maar we leven nu eenmaal in deze fysieke wereld en daar is geld nog steeds een belangrijk onderdeel van. Zo lang we er slaaf van zijn en het niet zelf in handen nemen zijn we ook vatbaar voor misbruik. Dus neem het in handen :) en voel hoe gelukkig het maakt.


Mijn persoonlijke tips:


🪙 We budgetteren met het gezin, zelfs Nube heeft haar eigen budget voor het geld dat ze krijgt. Toch ben ik de enige die met de tool werkt, zo hou ik overzicht en gebeuren er minder fouten. Wij hebben een whatsapp groep als gezin waarin uitgaven worden gezet, ik verwerk het dan bij mijn ochtendkoffie.

🪙 Maak het leuk. Emoticons, leuke namen, toffe doelen ...

🪙 Zorg voor genoeg marge - 1 ding die ervoor gezorgd heeft dat ik er de eerste keer mee ben gestopt was dat het gewoon nooit als genoeg voelde. Nu gok ik altijd naar boven, wat ervoor zorgt dat we vaker geld over hebben dan tekort.

🪙 Ik verkies zeker de desktop versie boven de app - anderen denken het omgekeerde. De eerste keer werkte ik enkel met de app - probeer ze dus beide en zie wat voor jou best werkt.

🪙 Informeer je! Gratis Q&A's - podcasts - blog - filmpjes ... Stel je vragen! Het is het waard.


 • Umbrië door de ogen van fransiscus - mijn reis naar Assisi (zie blog ...)


 • Ik ben voor het eerst op stilte retreat geweest. Dat was een bijzondere ervaring. In stilte zitten ging voor mij heel gemakkelijk. Past ook goed bij mijn persoonlijkheidstype. Het bracht me bij het idee om ook hier in de tuin volgende zomer mensen te ontvangen om even in stilte te zijn. Geen gsm, geen boeken, geen smalltalk, geen guru's. Enkel jezelf, je eigen gedachten en gezelschap. Meer info volgt hier nog over!


Plannen voor 2023:

 • Trouwen ;) 💒

 • Opleiding relatie deskundig bij open mind

 • Verderzetten permacultuur, de opleiding, het ontwerp en de praktijk (in de tuin en in het leven)

 • 12-jaren reis met Nube naar Marrakech - we gaan deze mijlpaal in haar en mijn leven vieren met een reisje samen!

 • Vrijheid en licht (Francis en Clara) nog meer in mijn leven, gezin en praktijk brengen. Bevrijding zorgt voor geluk! Dat merk ik meer en meer. We moeten niets, we moeten niets perfect doen! Wat is het pad van de minste weerstand naar gelukkig zijn?

Wil je hier graag eens met mij een gesprek over? Voel je dat het tijd is om met persoonlijk werk aan de slag te gaan? Zodat jij ook bevrijding en geluk kunt toelaten. Vraag dan via deze link een gratis kennismakingsgesprek aan: https://www.minilelie.com/book-online


39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page